Photo Credits: iStock
De marketing mix is erg veranderd de afgelopen tijd. Even los van het feit dat hele volksstammen marketing in 1 adem verwarren met social media. Marketing is meer dan alleen maar dat, althans in mijn wereld. In deze hele online hausse is zelfs de wellicht belangrijkste P in de mix zwaar onderbelicht geraakt: het product. Het startpunt van iedere succesvolle campagne. Het product maakt namelijk tastbaar wat je in je bovenliggende boodschap wereldkundig maakt. Je producten vormen het bewijs en het chassis van je purpose, wat anders niets meer dan een lege huls blijft.
En als deze bewijsvoering in je verhaal nu zo belangrijk is, lijkt het niet meer dan logisch hier extra aandacht aan te besteden. Een product ontwikkelen wat opzienbarend is en in 1 keer heel duidelijk maakt waarvoor jij staat in de markt. Wellicht is dit niet direct een product voor de massa, die zijn er namelijk al in overvloed. Die plekken in de markt zijn al ingenomen door meerdere partijen. Dit vraagt om een andere strategie. Een product voor een bepaalde niche met innovators die vanuit loyaliteit en enthousiasme over je product gaan praten in hun sociale kring waardoor het op den duur overslaat naar de massa.
Rekening houdend met deze productlevenscyclus is het zaak de winsten uit de massa steeds te herinvesteren in je volgende next level product in plaats van de huidige variant volledig uitmelken. Zo wordt de P in je marketing mix een cyclisch proces en voeg je keer op keer een Purple Cow toe aan je marketing mix. Een product wat opzienbarend is en wordt opgepikt door de innovators in de doelgroep. Om vervolgens vanuit het verhaal haar vleugels uit te slaan in de massa van de markt. En ja dit komt niet gratis en is risicovol, maar noodzakelijk in deze tijden waar het steeds lastiger wordt het verschil te maken in de overvloed aan media. Met extra media inkoop maak je momenteel niet meer het verschil.
Daarom maak je met de Purple Cow slim gebruik van de kracht van het verhaal vanuit je crowd. En vergeet niet dat een Purple Cow niet alleen gaat om een product met opzienbarende technische specs. Ook een formule of verpakking kan al het verschil maken. Denk even aan de formule van Starbucks en de verpakking van Milka, de eerste chocolade in het schap met een paarse ( geen toeval ) wikkel. Iedereen wilde dat proberen en de rest is geschiedenis. Daarom moet marketing in alle fases van productontwikkeling en design meedenken. Alles in de omliggende mix moet namelijk kloppen voor een perfecte lancering van de fresh kid on the block in het assortiment.
Andersom werkt het namelijk zeker niet: Je kunt een matig product niet succesvol de markt in “communiceren”. Zelfs goed is hier niet goed genoeg. In deze tijden is opzienbarend een vereiste voor succes. Zo maak je je business oneindig richting de horizon van je purpose. Dit vraagt zeker om lef, maar vooral om geloof. Geloof in het feit dat je liever opzienbarend bent vanuit levensvatbaarheid dan saai met alle risico’s van dien. Een geloof waarmee je je doelgroep aanspreekt en zij je helpen je aanbod naar de massa te brengen waar je resultaat evolueert.
Mensen die geloven wat jij gelooft zullen dat met liefde voor je doen. In Japan noemen ze dit de doelgroep met Otaku. Otaku staat voor een gevoel dat meer is dan een hobby maar minder dan een obsessie. Met deze ambassadeurs bereik je steeds een vernieuwde curve in je productlevenscyclus en borg je niet alleen bestaansrecht maar ook geloofwaardigheid van je brand en verhaal richting de doelgroep.
Geïnspireerd door Purple Cow van Seth Godin
“Safe is risky, so do not be boring”